top of page
Vyhledat

Zdravá půda s přírodním hnojivem Ovio

Věděli jste, že dle průzkumů je půda v záhonech kdejakého venkovského pěstitele daleko více poškozená chemickými látkami, než chemizovaná půda našeho konvenčního zemědělství? Ale i s ovčí vlnou můžeme přispět ke kvalitně prohnojené půdě, která bude plodit nejen pro nás, ale i pro naše děti.




Trh je plný doplňkových přípravků pro zlepšení složení půdy, na zbavení se plevele a mechu, slimáků, postřiků na parazity a hmyz a nakonec i hnojiv uzpůsobených přímo na různé druhy rostlin. Ve většině případech se však jedná o chemii, které dá pěstitel přednost kvůli nízké ceně a také praktičnosti použití, protože obal uvádí, že stačí dát rostlině předepsané množství toho konkrétního výrobku a ,,problém“ je na určitou dobu vyřešený.


Taková chemie ale do přírody nepatří!



Člověk si stále více podmaňuje přírodu tak, aby co nejlépe vyhovovala jeho potřebám. S tím souvisí nadměrné užívání chemických produktů. Jsou levnější, než přírodní a lehce dostupné. To se však děje na úkor ničení biodiverzity celého ekosystému. A zdraví ekosystému začíná právě u zdravé půdy, která je schopná přirozené regenerace. Poničené půdě může trvat až několik let, než se vzpamatuje z dnešních běžných způsobů obhospodařování. Navíc zde stále zůstává důležitý fakt, že zelenina natahuje do sebe složky ze svého okolí. I přesto, že půda dokáže spoustu prvků přefiltrovat, tak stále platí, že jakou chemii si do svých záhonů nasejeme, takovou si také sklidíme. 


Dobrou zprávou je, že i s ovčí vlnou můžeme přispět k hodnotné půdě, která zůstane po nás jako základ života pro další generace. Hnojivo Ovio zpracovává navíc tu nejméně kvalitní vlnu od chovatelů ovcí, která by jiné smysluplné uplatnění jen těžko hledala.



Ovio je organické hnojivo z granulované české ovčí vlny s postupným uvolňováním živin. Je vhodné pro všechny druhy sazenic, rostlin, plodin, travin, keřů a stromů. Lze ho použít na začátku, v průběhu i na konci vegetačního období. Množství granulí záleží na stanovišti, přírodních podmínkách a druhu půdy, těžší jílovité nebo písčité půdy přivítají větší množství hnojiva. Hnojivo je skvělé dokonce jako obohacení zeminy pro žížaly, ty totiž vlnu milují!



Podrobný výčet pozitivního působení na rostliny můžete najít zde:




Vlna jako přírodní surovina je neodmyslitelnou součástí našich záhonů již několikátou sezónu.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page