top of page
Vyhledat

Vyrobte si s námi...

Prošívaný polštář 65 x 55 cm plněný ovčí vlnou.

Vyrobte si s námi polštář, kterým můžou být obdarováni vaši nejbližší. Hotový výrobek lze také zakoupit na našem eshopu. Výrobky šijeme v duchu udržitelnosti na venkovské usedlosti.




Budete potřebovat:

  • běžné šicí potřeby

  • bavlněná sypkovina nebo bavlněné plátno

  • šikmý proužek bavlněný 2 cm a 3 cm, v barvě látky

  • zip, dlouhý 60 cm v barvě látky

  • vlněné rouno 360 g/m2

  • praná volná vlna – 1,5 kg

  • levandule nebo jiné oblíbené voňavé sušené květiny


Polštář bude mít rozměry 65 x 55 cm. Ale můžete zkusit i jiný rozměr, třeba přesně ten, co bude pasovat do Vašeho oblíbeného povlečení.


Připravíme si bavlněnou látku, kterou doporučujeme nejprve vysrážet pomocí parní žehličky. (Propařit párou žehličky postupně celou plochu, případně vyprat v pračce dle symbolu bez prášku a aviváže.) Látka se při pozdější údržbě výrobku nebude srážet a polštář si zachová svou velikost.


1

Látku nastříháme na 4 obdélníky velikosti 67 x 57 cm – to znamená, že jsme připočítali k velikosti polštáře také přídavky do švu po 1 cm na každé straně.



2

Stejně velké obdélníky, tedy 67x57 cm nastříháme také z vlněného rouna 360 g/m2, ty budou pouze 2 kusy.



3

Na 2 obdélnících z bavlny (ze vzniklých čtyř) si načrtneme směr prošívání. My jsme zvolili klasickou mřížku, která je položená šikmo k okrajům látky. Jednotlivé linky jsou od sebe 10 -15 cm. Polštář si díky šikmo položenému prošívání uchová tvárnost a splývavost.



4

Ze vzniklých obdélníků uděláme takzvaný sendvič, to znamená, že navrstvíme na sebe: látku – rouno – látku s načrtnutou mřížkou.



5

Tento sendvič sešpendlíme, případně ještě sestehujeme k sobě. Stehování nám velmi usnadní a urychlí prošívání a zaručí, že se nám látka nebude hrnout. Prošijeme všechny linky načrtnuté mřížky.



6

Přišijeme k sobě také okraje všech tří vrstev sendviče tak, aby pasovaly na sebe. Můžeme rukou nebo také na stroji. Tyto sendviče vyrobíme 2.



7

Na delší stranu obdélníku našijeme zip, který z rubu začistíme šikmým proužkem šíře 2 cm.



8

Sešitím zbylých 3 stran obou sendvičů k sobě vytvoříme obal, tedy samotné tělo polštáře. Okraje z rubu začistíme šikmým proužkem v šíři 3 cm a polštář otočíme na líc.



9

Polštář naplníme volnou vlnou, nám stačilo 1,5 kg a přidáme voňavou levanduli.



No, a už jen povléknout do oblíbeného ložního povlečení a hurá počítat ovečky! :)



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page