top of page
Vyhledat

Představujeme Nikolu Schillerovou - Barevná owečka

To, že česká vlna není v žádném případě nuda nás přesvědčila Nikola Schillerová, pod značkou Barevná owečka. Tvoří z české vlny, kterou sama barví přírodninami a vytváří mimo jiné nádherné dětské sety na hraní, dětské divadlo a pořádá mnoho kurzů zaměřených na techniku plstění. Zpracování vlny se věnuje naplno, v současnosti také předení na kolovrátku a tkaní.





Milá Nikol, jak jste se dostala ke zpracování ovčí vlny?


K vlně jsem vlastně přišla "náhodou", když mi má kolegyně před 8 lety v lesní školce přinesla set na filcování s tím, že dětem do školky vytvoříme pomůcky. Z různých materiálů jsem tvořila odjakživa, ale první setkání s vlnou mě neuchvátilo. Až jsem se rok poté přihlásila na workshop mokrého plstění a vyrobila si své první boty! Tam jsem si uvědomila, jak je to neskutečně tvárný přírodní a naprosto úžasný materiál. A tím má cesta začala. Věnuji se převážně suchému filcování. Poslední tři roky si odebírám vlnu od lidí, kteří by ji jinak vyhodili. Sama si ji na zahradě peru, suším, češu, barvím a nyní už i předu. I když kolovrátek jsem plánovala až na pozdější věk. Prostě to tak má být. :)




Co Vás inspiruje?


Inspiraci nacházím hlavně v přírodě, kde trávím mnoho času. Proto vás nepřekvapí, že v mé tvorbě najdete spoustu lesních bytostí, zvířátek, houbiček a květin. Další důležitou inspirací jsou pro mě děti. Jsem zakladatelkou lesní mateřské školky, která letos oslaví své páté narozeniny. Ke školce přiléhá malá farmička, již vlastní má věrná společnice a samozřejmě na ní nechybí ovečky. Děti mají tedy možnost být u celého procesu zpracování ovčí vlny od ostříhání ovečky po hotový výrobek. No a v neposlední řadě, nevydržím nic moc nedělat. Vřeténko nebo jehlu s molitanem si s sebou beru do letadla, na přednášky, dokonce i na plánované delší návštěvy rodiny či přátel. Vždycky se nějaká inspirace najde. :)



Sama si barvíte vlnu z rostlin, které nasbíráte? Povězte nám o tom více..


Přírodní barvení je láska. Hodně to koresponduje s mou celkovou životní filozofií. Miluji barvy! Chodím hodně barevně oblečená, barvy jsou optimistické, no a tak také vznikla barevná owečka. Vidím velký smysl v tom využívat lokální suroviny, rostliny a materiály. Na zahradě již léta pěstuji přes 50 druhů různých bylin a postupně zařazuji rostliny, které mohu využít k barvení. Baví mě ta alchymie. Nikdy člověk neví co vznikne. Prakticky u mě nepřipadá v úvahu, že bych slupky od cibule vyhodila na kompost. Takové úžasné barvivo! Je potřeba hodně hrnců, dešťové vody, času a nadšení, protože občas přijde i zklamání, ale to k tomu patří, jako k životu. Takže vlastně zkouším vše co se dá. Když si vezmeme takové stromy! Z nich barví kořeny, kůra, listy, jehnědy, plody, ale i paraziti v podobě hub. Není to úchvatné? A zahrada? Tam nevíte co dříve: červená řepa, fialová mrkev, aksamitníky, třezalka, slunečnice, kopřiva, muškáty, bezinky, ořešák...Barvy jsou všude kolem nás, stačí je jen vidět. 



Co vše najdeme v rámci Vaší tvorby? Dětské divadýlko, kurzy, prodej výrobků..


Sbírám staré kufry a z jednoho jsem si vytvořila vlněné divadýlko o tom "Jak babička dědečkovi svetr upletla". S ním jezdím po mateřských školkách a rodinných festivalech. Divadlo přibližuje dětem zpracování vlny. Následně si zkoušíme různé techniky s pomůckami jako jsou česací kartáče, bubnová česačka, kolovrátek nebo tkací rámeček. S mou úžasnou kamarádkou ilustrátorkou jsme také vytvořily malované kartičky přírodních barviv, které zmiňuji výše a děti je přiřazují k nabarveným vlnám. Zároveň tedy rozpoznávají barvy a rostliny a učí se nové názvy, z nichž jsou pak jejich rodiče překvapeni. :) 

Ráda také navštěvuji základní a střední školy, kde je práce s vlnou a s dětmi hlubší. Otevíráme témata "Ovčí vlna, jako udržitelný či obnovitelný materiál" a další možnosti jejího využití. Jezdím také do firem nebo na narozeninové oslavy, zkrátka kam se dá. 

Teď už méně, ale stále, navštěvuji trhy a festivaly. Do budoucna bych se však chtěla věnovat spíše osvětě a workshopům, jak vlnu naplno využívat, jelikož mě doslova drásá, když slyším, že někdo vlnu vyhazuje. 



Zajímalo by nás Vaše motto, pokud nějaké máte.


"Vše na tomto světě se dá napravit jen jemným teplem lásky, poněvadž jinak je to nemožno." Jan Amos Komenský


Barevnou owečku najdete na facebooku nebo instagramu.

Děkujeme za inspirativní rozhovor!

Všechny fotografie jsou z archivu autorky.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page