top of page
Vyhledat

Z deníku českého střihače 1

Běžný den českého střihače?


Příjezd, farmář sedí v traktoru, pokud máš štěstí na suchý ovce, tak jsou ještě na pastvině, na rohlík nejdou, psa nemají, když už se jim povede nahnat zvířata někam do garáže, ovce ještě 2x zdrhnou a pár už jich nepřijde vůbec.





Jestli si je netaháš sám, máš šťastnej den. Jinak musíš přes podestýlku po kolena, ve který je místama po kotníky mokro. Určitě se najdou nízký futra nebo další předměty o který se definitivně pořádně majzneš do hlavy nebo tu 2 roky nestříhanou ovečku taháš zpod traktoru mezi kosama a sekačkama, všechno ještě pořádně zrezlý, a jen tak nastražený na střihače už od loňska. Určitě se párkrát zamotáš do jinýho bordelu, provázku, sítí od balíků od sena, a nebo se můžeš vyhýbat padajícím věcem jen tak opřených o zeď, abys to s tou ovcí měl i s exkurzí.


Když už jsi skoro u strojku, je dobrý potkat kýbl s vodou kterej musíš trefit zrovna teď, na co taky stříhat suchou vlnu, kdyz se stejně bude prát.





Konečně si tu kouli slámy, sena a vlny usadíš a on nejde proud, času dost, není kam spěchat…


O nějakym třídění nikdo nemá šajn, hovna kolem prdele a přes celej vocas nikdo neřeší. A nebo je to záhada: ,,Jak se to stalo, když se o ně tak staráme?.. Vždyť jsme před 10ti lety jejich mámy odčervovali, to když jsme se sem nastěhovali..”


Když tu mašinku prorveš výkalama za poslední 2 roky, můžeš ještě ve vlně natrefit na zaplstěnej obojek ,,..ještě po našem punťovi..” nebo taky ostnatej drát po komarech… Ale když za vlnu prej není nic… Zrovna tahle vlna mi připadá jako světová extratřída, nechápu, že se tu o ní nervou přadlenky jak o život. Všechnu vlnu na jednu hromadu, ovce zase rychle pustit pryč nebo rychle udělat všechno, to ovcím taky na klidu moc nepřidá. Paznehty s hnilobou ořezat až stříká krev, narvat do nich všechna léčiva, co jsou na trhu a ještě celou dobu remcat, jak to bude super až budou pryč a všude jen samý krávy, a nebo až tu louku bude sekat, sušit a hlavně prodávat.


Když dostaneš jednou napít tak, si toho važ! Jinde není ani to...




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page