top of page
Vyhledat

Pěstování ve vlně – microgreens

Dnešní doba nahrává zdravému životnímu stylu a stravování. Microgreens, tedy mladé výhonky zeleniny či bylinek, které jsou velmi bohaté na vitamíny a minerální látky můžete pěstovat po celý rok doma za oknem ve výsevních miskách nebo miniskleníkách. Náš foto návod ukazuje postup přípravy misky k vysévání za použití čistě přírodní ovčí vlny jako podklad.





Ovce

Ovce je součástí naší civilizace a zemědělství. Zasahuje pozitivním způsobem do naší krajiny. Ale bohužel se v současném konvenčním zemědělství v Evropě na ovci příliš nehledí. Dotační situace nahrává spíše na rušení chovů. Ale nejen to. I přesto, že je ovce poměrně nenáročné zvíře, vyžaduje péči od člověka alespoň jedenkrát za 3 měsíce. Tato péče se samozřejmě pilnému chovateli vrátí. Ovce (a koza) patří mezi malé přežvýkavce, oproti krávě je lehká a může vypásat hůře přístupná místa, kam se těžší dobytek nedostane. Udržitelnost krajiny, chráněných míst a celková ekologická hodnota je jasně na její straně.


Vlna

Nejen ovce, ale i její vlna má blahodárný účinek na krajinu, konkrétně na půdu. Vlna přirozeně zadržuje vodu, až 30% své hmotnosti. Díky tomu zvětší svůj objem a tím provzdušňuje půdu. Vodu následně uvolňuje v závislosti na vysychání okolního prostředí a také se postupně rozkládá, zejména na dusík a uhlík a ostatní látky, které jsou blahodárné pro přírodní prostředí. Tento proces může trvat až 6 měsíců a oproti chemickým hnojivům nemůže nikterak poškodit rostliny. Lze také použít jako obohacení kompostu.





Budete potřebovat:

  • semínka vhodná do výsevních misek – řeřicha, koriandr, rukola, hořčice, slunečnice, brokolice

  • vlněné rouno – například v gramáži 360 g/m2

  • výsevní miska, minipařník nebo miniskleník

  • rozprašovač




Postup:

Vlněné rouno, jako pěstební textilii rozprostřete na dno misky a ihned můžete sázet. Některá semínka se předem máčí, v tomto případě postupujte dle návodu přiloženého k semenům. Drobná semínka stačí pouze rozsypat po povrchu, větší je vhodné přikrýt druhou vrstvou rouna. Ihned pokropte vodou, ideální je použít rozprašovač. Pravidelně poprašujte vodou. Pěstební netkaná textilie ze 100% české ovčí vlny je určena pro jednorázové použití, je přírodní a tedy po použití plně kompostovatelná.





K pěstování doma můžete také použít hnojivo Ovio, které recykluje nevyužitou českou vlnu od chovatelů. Hnojivo umístěte do výsevní misky a posypte kompostem, který by ho měl zcela překrýt. Ovio je dostupné na našem eshopu:


Více o něm se dočtete také na oficiálním webu oviohnojivo.cz/.









Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page