top of page
Vyhledat

10 důvodů proč si vlnu pořídit domu

Přírodní vlastnosti vlny jsou důvodem, proč se nepřetržitě používá po tisíce let. Její vynikající vlastnosti nebyly nikdy zcela nahrazeny žádnými textilními vědci. Vlna zůstává mistrovským dílem přírody a poskytuje standard, podle kterého se hodnotí kvalita ostatních vláken.



Nabídka českých vlněných suken od Lindy Havrlíkové


1 Ovčí vlna je přírodní a obnovitelná surovina, a pokud není chemicky barvená, je také 100% v přírodě rozložitelná.


2 Vlněné vlákno je pružné. Může se ohnout 30.000 krát, aniž by se zlomilo nebo poškodilo. Jeho přirozená elasticita je způsobena kortexovými buňkami, které se přirozeně navíjejí jako pružiny a vytvářejí zvlnění. Díky elasticitě se pohodlně nosí, protože se přizpůsobuje tvaru těla a pomáhá vyrovnávat zmuchlanost oděvů, když je necháte odpočívat. Pružnost vlny se projeví, když se natáhne a vrátí se do původního tvaru. Suché vlněné vlákno lze natáhnout asi o 30 procent bez jakéhokoliv poškození. Mokrá vlna se může natáhnout o 60 až 70 procent, ale je slabší, takže s vypranou vlnou je třeba zacházet opatrně. Pružnost vlny jí pomáhá déle se nosit a udržet si svůj dobrý vzhled déle než mnoho jiných vláken.


3 Vlněné oblečení poskytuje vynikající pohodlí v horkém i chladném počasí. Jeho složitá buněčná struktura mu umožňuje absorbovat vodní páru, ale odpuzovat kapalinu. Jak vlna pohlcuje tělesné vodní páry, je vedle pokožky ponechána suchá vrstva vzduchu, která udržuje tělesné teplo, a tím udržuje tělo v teple. Zkadeření ve vlněných vláknech udržuje každé vlákno od sebe, což má za následek malé kapsy vzduchu zachycené mezi vlákny. Tento zachycený vzduch působí jako velmi dobrý izolant. Vlna je pohodlná v horkém počasí, protože pomáhá udržovat tělo v chladu tím, že absorbuje pot z těla. Odpařování potu umožňuje tělu přirozené ochlazování. Tlak, který pomáhá udržet tělo v teple v chladném počasí, blokuje velkou část venkovního tepla pomocí izolační bariéry vzduchových kapes. To pomáhá tělu udržovat rovnoměrnou teplotu. Izolační vlastnosti vlny chrání před náhlými změnami teploty a umožňují tělu dýchat. Zatímco vlna dokáže absorbovat vlhkost, odpuzuje tekutiny. Šupinky na vnější straně vlákna udržují tekutinu na povrchu vlněné tkaniny. Pokud prší, bude nějakou dobu trvat, než kapky deště proniknou vlněným oblečením, takže vlna udrží nositele sušší. Když vlna nakonec navlhne, uvolňuje teplo a udržuje nositele v teple. Vlna dokáže absorbovat až 30 procent své vlastní hmotnosti vlhkosti, než bude skutečně vlhká.


4 Prodyšnost vlněného materiálu je způsobena mikroskopickými šupinkami.


5 Vlna je antibakteriální. Svým proteinovým základem tlumí množení bakterií a proto se zápach oděvu zpravidla objevuje až při opakovaném nošení.


6 Je to hypoalergenní materiál. (Poznámka: Kousavost tkanin nebo pletenin z hrubých vláken souvisí s citlivostí kůže, nikoliv s alergií).


7 Vlněný oděv chrání před UV zářením. Syntetické materiály to nedokážou vůbec, nebo jen velmi omezeně.


8 Vzhledem ke schopnosti vlny absorbovat vlhkost ze vzduchu je její sklon k vytváření statické elektřiny nízký. U vlněných oděvů je méně pravděpodobné, že budou „jiskřit“ a přilnou k tělu. Vlna odolává nečistotám a zůstává déle čistší než jiné materiály, protože statická elektřina nepřitahuje prach ze vzduchu. Šupiny vlny navíc zabraňují na povrchu pronikání nečistot. Tyto stejné vlastnosti usnadňují čištění vlny.


9 Vlna je přirozeně ohnivzdorná, protože absorbuje vodní páru ze vzduchu. I když bude nakonec hořet, nebude podporovat plamen. Jakmile je zdroj plamene odstraněn, vlna sama zhasne a zůstane popel, který lze snadno vykartáčovat. Vlna se při hoření netaví, takže se nelepí na kůži.


10 Čistý organický uhlík tvoří až 50 % hmotnosti vlny. Uhlík ve vlně pochází z uhlíku z pastviny – a je tak izolován ze současné atmosféry. Přepočteno na ekvivalenty (CO2-e), 1 kg čisté vlny odpovídá 1,8 kg CO2-e uloženého v odolné, nositelné formě. Když si koupíte vlněný oděv, kupujete uhlík oddělený z atmosféry před 1-2 lety.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page